Θα πω τη γνώμη μου και πέσε να με φας(2)

Πριν λίγες μέρες και με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μια συνάδελφος μου έδειξε ένα βιντεάκι που είχε τραβήξει με το κινητό της την πεντάχρονη κόρη της να παριστάνει τη Σουλιωτοπούλα υπό της οδηγίες της δασκάλας της στο νηπιαγωγείο. Τα κοριτσάκια χόρευαν με λευκές μπλούζες και μπλε φούστες το χορό του Ζαλόγγου και οι γονείς λίγο παραπέρα χειροκροτούσαν περήφανοι. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό μόλις το είδα ήταν πώς θα καταφέρω να προστατέψω τα παιδιά μου από όλα αυτά όταν έρθει η ώρα. Δε θέλω η κόρη μου να μάθει να χορεύει το χορό του Ζαλόγγου, ούτε να ζωγραφίζει Ελληνικές σημαίες από τριών ετών, ούτε και να απαγγέλλει επαναστατικά ποιήματα σε σχολικές γιορτές. Θέλω καταρχήν να μάθει ότι είναι άνθρωπος και πολίτης του κόσμου. Θέλω να μάθει ότι τα σύνορα της μικρής χώρας στην οποία έτυχε να γεννηθεί δε μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξή της, στον τρόπο σκέψης της και στην αγάπη της για τους ανθρώπους. Θέλω να μάθει πως στον αέρα που αναπνέει κανείς δε μπορεί να τραβήξει γραμμές. Ευτυχώς! Κι όταν έρθει η ώρα, θα διδαχτεί και την ιστορία, θα μάθει και τα γεγονότα. Σε μια ηλικία που να μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει κάποια πράγματα, χωρίς να της τα περνάνε στενόμυαλοι δάσκαλοι στο υποσυνείδητο μέσα από κατά τ'άλλα αθώα παιχνίδια. Δε θέλω να δημιουργηθεί στη ψυχή της ένα ασυνείδητο μίσος για τους Τούρκους ή τους Γερμανούς, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει από πού πηγάζει. Ούτε θέλω να αισθάνεται περηφάνια για τον Μέγα Αλέξανδρο για τους λάθους λόγους. Βασικά δε θέλω να αισθάνεται περηφάνια για τον Μέγα Αλέξανδρο τελεία, αλλά εν πάσει περιπτώσει ας αποφασίσει μόνη της όταν θα είναι σε θέση να διδαχτεί και να κατανοήσει την ιστορία. Μιλήστε στα παιδιά για αγάπη, για το νερό και τη φωτιά, για τα βουνά, τα δέντρα, για το σώμα τους και τη λειτουργία του. Μάθετέ τα να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον αγκαλιάζουν, να μην αισθάνονται ενοχές όταν κλαίνε, να μη ντρέπονται να ζητούν αγάπη και βοήθεια από τον διπλανό τους.
Μετά τα μαθαίνετε να είναι και περήφανα Ελληνόπουλα.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Θα πω τη γνώμη μου και πέσε να με φας(2)

tzonakos είπε...

Δεν θα μπορούσα να μην συμφωνώ σε αυτό.
Μεγαλωμένοι με περηφάνιες για λάθος λόγους, κάμποσα ψέμματα ανακατεμένα με αλήθειες αλλα ωραιοπιημένες κι αυτές, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβουμε τις αλήθειες.
Εγω τα παιδιά θέλω να'ναι περήφανα, αλλα με μία διαφορά, τους εξηγείς απο μικρά οτι πχ ο Μεγαλέξαντρος ήτανε και φευγάτος και ήρωας αλλα και έσφαξε κόσμο όπου πήγε. Να ξέρει, απο νωρίς.

Από το Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.