Το μήλο κάτω απ'τη μηλιά

Γεννιέσαι, μεγαλώνεις, γερνάς και πεθαίνεις μαθαίνοντας χίλια δυο πράγματα. Η γνώση θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και κάθε άνθρωπος αγωνίζεται για να την κατακτήσει. Το διάβασμα ξεκινά σε πολύ μικρή ηλικία, με δεκάδες βιβλία και πληροφορίες που πρέπει να κατανοήσεις και να αποστηθίσεις. Η γνώση είναι απαραίτητη αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου, αν επιθυμείς να αποκτήσεις μια θέση στην κοινωνία. Πρέπει να παρακολουθείς τις εξελίξεις στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στον πολιτισμό, να μιλάς άπταιστα τουλάχιστον δύο γλώσσες, να κατέχεις την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία, να γνωρίζεις γεωγραφία, να λύνεις δευτεροβάθμιες εξισώσεις - τουλάχιστον - και να παίζεις τα gadgets τελευταίας τεχνολογίας στα δάχτυλα.

Έτσι κι έγινε λοιπόν, διαβάζεις ασταμάτητα από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, μένεις καθημερινά ενήμερη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορείς να συμμετέχεις επάξια σε κάθε συζήτηση που γίνεται γύρω από οποιοδήποτε θέμα. Και φτάνεις γύρω στα 60, περήφανη για όλα όσα έχεις κατακτήσει, για όλες τις πολύτιμες γνώσεις σου, αλλά και την εκτίμηση του κόσμου που αυτές σου έχουν αποδώσει. Δυστυχώς όμως μέσα σε όλες τις γνώσεις που απέκτησες και τα μαθήματα που πήρες, ξέχασες να μάθεις το σημαντικότερο. Τον ίδιο σου τον εαυτό. Κι ενώ είσαι σε θέση να κατανοήσεις τα πάντα, ακόμα και την πιο πολύπλοκη πληροφορία, αυτό αδυνατείς να το κατανοήσεις. "Τι εννοείς δε γνωρίζω τον ίδιο μου τον εαυτό; Φυσικά και τον γνωρίζω".

Λατρεύω σε εσένα την αδυναμία που κρύβεται πίσω από την ανάγκη σου να γνωρίζεις τα πάντα, να έχεις πάντα δίκιο, να έχεις τον τελευταίο λόγο σε όλες τις συζητήσεις. Δεν είναι οι γνώσεις σου που αγαπώ, αλλά αυτό που κρύβεις επιμελώς όλη σου τη ζωή πίσω από την ανάγκη σου να τις αποκτήσεις. Αυτό που έχει αρχίσει να βαράει σαν σφυρί και σε πληγώνει βαθιά κάθε φορά που κάποιος αμφισβητεί τα λεγόμενα ή τις πράξεις σου. Αυτό που νομίζεις πως θα σιγήσει αν μάθεις κάτι ακόμα, αν διαβάσεις ακόμα ένα βιβλίο. Εύχομαι οι κουβέντες μας στο εξής να έχουν λιγότερη γνώση και περισσότερο συναίσθημα.
Λιγότερο μυαλό και περισσότερη καρδιά.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.
Από το Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.