Love story

Να γράψεις για τη σχέση γονέα-παιδιού που σαν σε τραμπάλα οι ισορροπίες και οι ρόλοι αλλάζουν καθώς τα χρόνια περνούν, μεταφέροντας το άγχος κυρίως στις πλάτες του ενήλικου πλέον παιδιού για τους γονείς του που βλέπει να μεγαλώνουν. 

Όχι. Καλύτερα να γράψεις για τη γυναικεία φιγούρα που επισκέφτηκε το βράδυ της Κυριακής τη φαντασία σου και ξετύλιξε μπροστά σου μια ιστορία, δίχως τέλος όμως γαμώτο.

Ή μήπως να γράψεις για το βιβλίο του Μουρακάμι, 1Q84, που μόλις ξεκίνησες να διαβάζεις χάρη σε τρεις φίλους που γνωρίζουν την αγάπη σου για το συγγραφέα και στο χάρισαν χθες βράδυ; Μια ιστορία με τέλος, που όμως σίγουρα δε μπορείς με τίποτα να φανταστείς. Για μια ακόμα φορά αρχίζεις το διάβασμα και ήδη από τις πρώτες σελίδες νιώθεις αυτή τη γλυκιά οικειότητα. Υπάρχει κάτι στις σελίδες των βιβλίων του, στις ιστορίες και τους ήρωες τους, με το οποίο συνδέεσαι σχεδόν αυτόματα. Και όταν συμβεί αυτό δεν ταυτίζεσαι τόσο με τους ήρωες του εκάστοτε βιβλίου, όσο με τον ίδιο τον συγγραφέα. Και φαντάζεσαι πως τα αλλόκοτα σενάρια που πλάθει φανερώνονται με φοβερή ευκολία μπροστά στα μάτια του. Σαν να επιλέγουν τον ίδιο επειδή γνωρίζουν πως αυτός θα τα σεβαστεί και δε θα προσπαθήσει να τα καλουπώσει σε πιο βατές κι αληθοφανείς ιστορίες, αλλά θα τα αφήσει να εξελιχθούν και να ξετυλίξουν ανεμπόδιστα όλη τους την αλήθεια.

Έτσι νιώθεις. Πως οι ιστορίες που εκτυλίσσονται στα βιβλία δεν ανήκουν στον συγγραφέα που τις έγραψε. Για την ακρίβεια δεν ανήκουν σε κανέναν. Είναι αυτόνομες οντότητες που χρησιμοποιούν τον μυθιστοριογράφο για να καταγράψει την ύπαρξη τους στο χαρτί. Και η καθεμία επιλέγει εκείνον που νιώθει πως θα τη σεβαστεί και θα την αναδείξει. Όλες βρίσκονται εκεί έξω ή μέσα πολύ βαθιά, αιωρούνται, κρύβονται και φανερώνονται αστραπιαία. Σαν μικρές λάμψεις που βλέπεις στον ύπνο ή τον ξύπνιο σου και δυσκολεύεσαι να καταλάβεις από πού προήλθαν και κυρίως γιατί ήρθαν. Να γιατί. Για να τους δώσεις τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από εσένα, να τις αφήσεις να σου δείξουν τη διαδρομή που θέλουν να πραγματοποιήσουν, να σε ταξιδέψουν, να σε ξαφνιάσουν, να σε προβληματίσουν και να σε βοηθήσουν να τις βοηθήσεις να ξεμπλέξετε το κουβάρι παρέα.

pic. source: www.weheartit.com



Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.
Από το Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.